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Dietary Underreporting from the 2001 Korean National Health and Nutrition Survey.

Hyun Ah Park, Jung Sun Lee, Sook Mee Son
Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2006;27(10):822-829.
Published online: October 10, 2006
1Department of Family Medicine, Seoul Paik Hospital, University of Inje College of Medicine, Korea. parkhyunah@hanafos.com
2Collaborative Studies Coordinating Center, University of North Carolina, USA.
3Department of Food Science and Nutrition, The Catholic University of Korea.
인제대학교 의과대학 서울백병원 가정의학과, *Collaborative Studies Coordinating Center, University of North Carolina, USA, **가톨릭대학교 식품영양학과
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Background
: Underreporting in self-reported dietary survey is a potential source of bias in nutritional epidemiology. We assessed if dietary underreporting existed in the 2001 Korean National Health and Nutrition Survey (KNHANS) and evaluated the health related factors and nutrients associated with dietary underreporting.

Methods : The subjects were 2,552 men and 3,335 women, 18 years of age or older, with a complete 24 hour recall and physical examination data including height and weight. Basal metabolic rate (BMR) was calculated from weight and height using WHO equations. Questionnaire to assess daily physical activity and regular exercise was done. EI/BMR ratio was used to evaluate dietary underreporting.

Results : The mean EI/BMR ratio of Korean men and women were 1.43±0.56 and 1.41±0.57, respectively. Among the total, 20.6% of men and 22.8% of women reported their energy intake lower than their BMR. Age was negatively related with EI/BMR ratio only in women (P<0.001). Body mass index, education level, and household income were negatively and daily physical activity was positively associated with the EI/BMR ratio in both sexes. Lower EI/BMR ratio was significantly associated with lower reported fat energy density (% of energy intake) and higher reported carbohydrate and protein energy densities. The EI/BMR ratio was related negatively with nutrient energy densities of Vitamin C, Calcium, and Iron.

Conclusion : We could confirm selective dietary underreporting in the 2001 KNHNS. Caution should be paid on the interpretation of the nutrition survey data and efforts should be exercised to reduce dietary underreporting at data collection stages.

연구배경 : 자가보고 식이조사에서 나타나는 식이 과소보고는 영양과 질병의 관계를 파악하는 데 비뚤림을 일으킨다. 자가보고 식이조사인 국민건강영양조사에서 식이보고 수준을 확인하고 관련된 건강관련 요인과 영양소 섭취를 알아보고자 하였다.

방법 : 2001년도 국민건강영양조사 대상자 중 식품섭취조사와 건강검진조사에 모두 참여한 18세 이상의 성인 5,887명(남자 2,552명, 여자 3,335명)을 연구대상으로 하였다. 식이조사는 24시간 회상법을 사용하였고, 기초대사량은 WHO 공식을 이용하여 추정하였으며 평상시 신체활동과 규칙적 운동여부는 설문지를 사용하여 평가하였다. EI/BMR 비율을 계산하여 사분위수 집단으로 나눈 후 EI/BMR 비율과 건강관련 요인, 보고된 식이 섭취와의 관련성을 평가하였다.

결과 : 한국인 남성과 여성의 EI/BMR 비율은 각각 1.43±0.56과 1.41±0.57이었다. 남성의 20.6%와 여성의 22.8%가 자신들의 기초대사량보다 낮은 에너지섭취량을 보고하였다. 여성에서는 연령이 증가할수록 EI/BMR 비율이 감소하였지만(P<0.001), 남성에서는 유의한 관련성이 없었다. 남성과 여성 모두 체질량지수, 교육수준, 가계소득은 EI/BMR 비율과 역의 상관관계를 보였으며 평상시 신체활동수준은 양의 상관관계를 보였다. EI/BMR 비율을 낮게 보고한 사람일수록 지방질 에너지밀도는 낮은 반면 탄수화물과 단백질 에너지밀도가 높았다. 미세영양소인 비타민 C, 칼슘, 철분의 에너지밀도는 EI/BMR 비율을 낮게 보고한 사람에서 높았다.

결론 : 국민건강영양조사 자료에서 선별적인 식이 과소보고를 확인할 수 있었다. 영양조사 자료 해석 시 비뚤림의 가능성을 고려해야 하며 아울려 자료 수집 단계에서 식이 과소보고를 줄일 수 있는 노력이 필요하다.

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