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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 1997;18(10):1042-1053.
Published online October 1, 1997.
The Response to a Cholesterol-Lowering Diet Instructed by Physicians and Dieticians.
Ga Young Lee, Tae Jin Park, Ki Jung Kim
의사와 영양사가 교육한 고콜레스테롤혈증 식이요법의 효과
이가영, 박태진, 김기정
인제대학교 부속 부산백병원 가정의학과 영양과
Abstract
Background
: This study was performed to compare the effectiveness of cholesterol-low-ering diet therapy instructed by physicians with that instructed by dieticians using techni-ques that remove regression to the mean.

Methods : 118 patients who visited the office Family Medicine department in Pusan Paik Hospital from February to November, 1996 and had serum total cholesterol(TC) con-centrations greater or equal to 200mg/dL from two measurements were enrolled. The pati-ents were divided into two groups randomly according to the cholesterol-lowering dietary education

Methods : the one was educated by physicians(Group I), and the other by dietici-ans(Group II). We evaluated the differences of lipid levels after education in consideration of regression to the mean.

Results : The mean reduction in TC concentrations achieved by dietary therapy was 10.7% and 7.3%(without and with adjustment for regression to the mean) in Group I, and 9.8% and 6.5%(without and with adjustment for regression to the mean) in Group II. The baseline TC concentrations and TC concentrations after dietary therapy were significantly different in individual group regardless of adjustment for regression to the mean. However, the reduction degrees of TC concentrations were not significantly different between two groups.

Conclusion : The results indicate that even after adjustment for regression to the mean, dietary therapy will achieve the expected reduction. And it seems that the diet education by physicians will be effective as mush as that by dieticians.
초록
연구배경 : 고콜레스테롤혈증을 효과적으로 치료하기 위한 방법의 하나인 식이요법을 의사가 실시한 경우에도 영양사가 실시한 만큼 효과가 있는지, 그리고 평균으로의 회귀(regres-sion to the mean)를 제거한 상태에서도 식이요법의 효과가 있는 지를 알아보았다. 또한 식이요법의 효과가 기초 혈청 총 콜레스테롤 치의 수준에 따라 차이가 있는 지를 알아보았다.

방법 : 1996년 2월부터 11월까지 인제대학교 부속 부산백병원 가정의학과 외래를 방문하여, 두 번 실시한 총 콜레스테롤 치가 200mg/dL이상이었던 환자 118명을 무작위로 의사에게 교육을 받는 군(I군)과 영양사에게 교육을 받는 군(II군)으로 나누어 식이요법을 실시하였고 식이요법 전화 후와 혈청 지질 검사 치의 변화를 평균으로의 회귀(regression to the mean)를 제거한 상태에서 알아보았다.

결과 : I군에서 식이요법후 총 콜레스테롤 치는 평균 10.7%(평균으로의 회귀를 제거하지 않은 상태), 7.3%(평균으로의 회귀를 제거한 상태) 감소하였고, II군에서는 9.8%(평균으로의 회귀를 제거하지 않은 상태), 6.5%(평균으로의 회귀를 제거한 상태) 감소하였다. 평균으로의 회귀를 제거하지 않은 상태와 제거한 상태에서 식이요법 전과 후의 총 콜레스테롤 치는 양군에서 모두 유의한 차이가 있었다. 그러나 감소한 정도는 양 군간에 유의한 차이가 없었다.

결론 : 평균으로의 회귀를 고려하여도 식이요법이 혈청 총 콜레스테롤 치의 감소에 도움이 되며 의사의 간단한 식이 교육이 영양사의 교육 못지 않게 효과가 있었다.
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