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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2006;27(11):917-926.
Published online November 10, 2006.
Risk Factors of Hypertension among Korean Adults.
Hyun Ah Park, Young Sik Kim, Woo Sung Sun
1Departmant of Family Medicine, College of Medicine, Seoul Paik Hospital, Inje University, Seoul, Korea.
2Departmant of Family Medicine, Asan Medical Center, University of Ulsan College of Medicine, Ulsan, Korea. youngkim@amc.seoul.kr
고혈압 발병 위험요인에 관한 코호트내 환자대조군 연구
박현아,김영식,선우성
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Abstract
Background
: Our study was done to identify the risk factors of hypertension in order to implement primary prevention strategy in Korean healthy adults.

Methods : The subjects, who had received medical examination at the Health Promotion Center of Asan Medical Center from June 1990 to February 1991, were included in the Asan Cohort Study. A total of 1,329 men and 886 women were followed up to June 2000. The subjects who initially had hypertension or coronary heart disease or were diagnosed with hypertension within 1 year after study enrollment were excluded. Incident cases were ascertained through the chart review, telephone contacts, and follow up examination. During the follow-up period, 140 male and 76 female hypertension incident cases occurred. For each case one normotensive control was selected, matched on sex, age, and follow-up period. We used conditional logistic regression for matched pairs to estimate odds ratio.

Results : For men, daily alcohol intake, family history of hypertension and body mass index (BMI) were the risk factors of hypertension. Compared with non-drinkers, men who drank alcohol 20∼29.9 g/day and over 30 g/day had adjusted relative risk for hypertension of 4.05 (95% confidence interval (CI) 1.09∼15.08) and 1.37 (0.61∼3.11), respectively. Family history of hypertension increased OR 5.35 times. Compared with men having BMI of less than 23 kg/ m2, the adjusted OR for men with BMI of 23∼24.9 kg/m2 and over 25 kg/m2 were 2.39 (1.15∼4.97) and 2.05 (0.96∼4.39), respectively. For women, BMI was a risk factor of hypertension. Compared with women having BMI of less than 23 kg/m2, OR for women with BMI of 23∼24.9 kg/m2 and over 25 kg/m2 were 3.51 (1.13∼10.89) and 2.93 (1.28∼6.72), respectively.

Conclusion : Our study proved that obesity (men and women), alcohol intake (men), and family history of hypertension (men) were risk factors of hypertension in Korean adults.
Key Words: hypertension, risk factor, alcohol, body mass index, nested case control study
초록
연구배경 : 건강한 한국인 성인에서 고혈압 발생에 관여하는 위험요인을 규명하여, 고혈압 발생의 일차예방 대책을 마련하는 근거 자료를 제공하고자 하였다.

방법 : 1990년 6월부터 1991년 2월까지 서울중앙병원 건강검진을 받은 수검자로 아산코호트를 구성하였다. 관찰개시 시점에서 고혈압이 없음이 확인된 남성 1,329명과 여성 886명, 총 2,215명을 2000년 6월까지 추적 관찰하여 고혈압 발생을 확인하였다. 이 기간 중 고혈압이 발생한 남성 140명, 여성 76명을 환자군으로 하고 이들에 대해 성, 연령(±3세), 추적기간(±1년)으로 일대일 개별 짝짓기를 실시하여 216명의 대조군을 선정하여 짝지은 자료의 분석기법을 이용하여 고혈압 발생 위험요인에 대한 코호트내 환자대조군 연구를 실시하였다.

결과 : 한국인 성인 남성에서 고혈압 발생의 위험요인은 일중 음주량, 고혈압의 가족력, 체질량지수였다. 일중 음주량이 20∼30 g인 경우 비음주군에 대한 고혈압 발생 교차비(odds ratio, OR)가 4.05 (95% Confidence Interval, CI), 1.09∼15.08)였고, 30 g 이상 섭취한 군에서는 1.37 (95% CI, 0.61∼3.11)이였으며, 고혈압 가족력의 OR은 5.35 (1.96∼14.60)였다. 체질량지수 23∼24.9 kg/m2의 고혈압 발생 OR은 2.39 (1.15∼4.97)였으며, 25 kg/m2 이상에서는 2.05 (0.96∼4.39)였다. 여성에서 의미 있는 위험요인으로 밝혀진 위험인자는 체질량지수였다. 체질량지수가 23∼24.9 kg/m2 경우의 고혈압발생의 OR은 3.51 (1.13∼10.89)였으며, 25 kg/m2 이상의 경우는 2.93 (1.28∼6.72)였다.

결론 : 한국인 성인에서 고혈압 발생의 위험요인 중 교정 가능한 요인으로는 남성에서는 체질량지수 23 kg/m2 이상의 과체중과 하루 20 g 이상의 음주량이며, 여성에서는 23 kg/m2 이상의 과체중이다.
중심 단어: 고혈압, 위험인자, 체질량지수, 음주, 코호트내 환자대조군 연구


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