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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2003;24(8):739-745.
Published online August 10, 2003.
The Factors Associated with Becoming Obese Children: in 6th Grade Children of Elementary Schools in Busan.
Kyoung Won Park, Kayoung Lee, Tae Jean Park, Eun Ryoung Kwon, Sung Ja Ha, Hye Jeong Moon, Jin Kyoung Kim
Department of Family Medicine, Inje University Medical School.
소아에서 비만위험군 및 비만군으로 이행하는 데 관련된 요인
박경원,이가영,박태진,권은령,하성자,문혜정,김진경
인제대학교 부산백병원 가정의학과교실
Abstract
Background
: The purpose of this study was to find the factors associated with becoming obese children during the past 2 years in 6th grade children of elementary school and then to evaluate the high risk groups for childhood obesity.

Methods : The 738 children from May to June, 2001 in 6th grade of 5 elementary schools in Busan were the subjects of this study. The children's height and weight in 4th grade and 6th grade were obtained from school health records. We calculated the body mass index in 4th and 6th grades and classified into 3 weight groups (normal, at risk for obesity, and obese) according to the age and sex-specific BMI established by the Korean Academy of Pediatrics. If children's weight group in 4th grade was changed to heavier weight group in 6th grade, we defined it as increased group. Otherwise, we defined it as non-increased group. The association between the increase in weight group and parental and children's characteristics were analyzed by χ2-test, χ2-test for the trend, t-test, ANOVA and multiple logistic regression.

Results : Among the total, 3.3% of children with normal weight and 16.9% of children at the risk for obesity in 4th grade were transformed to increased group in 6th grade, respectively (P<0.001). Children who had excessive appetite (P<0.001), watched TV greater than or equal to 2 hours per day (P=0.004) or had an obese father (P=0.044) were more likely to become increased group. After adjusting for father's obesity, appetite and TV watching time in children, the odds ratio of transforming to increased group after 2 years in children at risk for obesity or in obese child in 4th grade was 2.5 (95% CI: 1.09∼5.55) compared to children with normal weight. Children having excessive appetite were 3.2 times (95% CI: 1.42∼7.01) more likely to become the increased group after adjusting for father's obesity, TV watching time and weight in 4th grade. Children watching TV greater than or equal to 2 hours/day was 2.8 times (95% CI: 1.27∼6.18) more likely to become increased group after adjusting for father's obesity, appetite and weight in 4th grade.

Conclusion : The risk of becoming obese was higher in children at risk for obesity or obese children in those with excessive appetite or those who have watched TV ≥2 hours/day for the past two years. These findings suggest promotion of educational plan to prevent childhood obesity.
Key Words: childhood obesity, longitudinal change, weight change, risk factor
초록
연구배경 : 본 연구는 일부 초등학교 6학년 학생에서 과거 2년간의 체중이 비만위험군 및 비만군으로 이행하는데 관련된 요인을 파악함으로써 소아 비만의 고위험군을 알아보는 데 목적이 있다.

방법 : 2001년 5∼6월 부산시 5개 초등학교 6학년 학생 738명이 연구 대상으로 4학년과 6학년 때 학교에서 측정한 신장과 체중으로 체질량지수를 계산하여 1998년 소아과학회에서 만든 성별 연령별 체질량지수 기준표에 따라 세 개의 군(정상군<85 백분위수; 비만위험군 85∼95 백분위수; 비만군>95 백분위수)으로 나누었다. 4학년 때와 6학년 때 체중군을 비교하여 체중증가 군과 비증가 군으로 나누어 체중군의 변화와 관련된 부모 및 소아의 특성을 χ2-test, χ2-test for the trend, t-test, ANOVA, 로짓회귀분석으로 알아보았다.

결과 : 4학년 때 정상 체중군의 3.3%에서 6학년 때 비만위험군 또는 비만군으로 체중군이 이행한 반면 비만위험군에서는 16.9%에서 비만군으로 이행하였다(P<0.001). 부모가 보고한 소아의 식욕이 과다하거나(P<0.001), TV 시청시간이 2시간 이상일 때(P=0.004), 아버지 체질량지수가 25 kg/m2 이상일 때(P=0.044) 2년 후에 체중군이 증가하였다. 아버지의 체질량지수, 소아의 식욕과 TV 시청시간을 보정한 후에도 2년 후 체중증가군에 포함될 위험은 4학년 때 비만위험군 또는 비만군에 포함된 소아는 정상 체중군에 비하여 2.5배(95% CI: 1.09∼5.55) 높았다. 아버지의 체질량지수, 4학년 때 체중상태, TV 시청시간을 보정한 후에 체중증가군에 포함될 위험이 식욕이 과다한 소아에서 과다하지 않은 소아에 비하여 3.2배(95% CI: 1.42∼7.01) 높았고, 아버지의 체질량지수, 4학년 때 체중상태, 식욕을 보정한 후에 체중증가군에 포함될 위험이 TV 시청시간이 2시간 이상이면 2시간 미만인 소아에 비하여 2.8배(95% CI: 1.27∼6.18) 높았다.

결론 : 비만위험군 또는 비만군에 속했던 소아, 식욕이 과다한 소아, TV 시청시간이 2시간 이상인 소아들은 2년 후에 비만위험군 또는 비만군에 포함될 가능성이 높았으므로 소아 비만을 예방하려면 이러한 특성을 지닌 소아들에 대한 관리가 필요할 것이다.
중심 단어: 소아 비만, 종단적 변화, 체중 변화, 위험요인


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