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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2001;22(3):303-315.
Published online March 1, 2001.
Relationships between leptin and gender, obesity indices, cardiovascular risk factors, and diet in Korean adolescents.
Hye Soon Park, Young Sik Kim, Mi Kyung Sung, Chung Ja Seung
Department of Family Nutrition, Sookmyung Womens University.
Relationships between leptin and gender,obesity indices,cadiovascular risk factors,and diet in koean adolescents
Depatment of Family Nutition,Sookmyung Womens Univesity
Abstract
Background
: Obesity in adolescents has been shown to be significantly associated with long-term mortality and morbidity. Leptin serceted by adipose tissue regulates body weight, and obese people show high leptin levels as well as as leptinresistance. The objective of this study was to ex-amine the relationships of leptin concentration with various indices of obesity, cardiovascular risk factors, and diet in adolescents.

Methods : We conducted cross sectional study with sixty-eight obese (28 male and 40 female)and 80 normal weight adolescents (40 male and 40 female), aged 12-18y, from and urban area in South Korea. Weight, height, body fat, waist and hip circumference, blood pressure, and fasting serum glucose, total, LDL, and HDL-cholesterol, triglyceride, and leptin were measured, and a 24 dietary recall obtained.

Results : Females had, on average, two-times higher leptin concentrations per fat mass than males. Circulating leptin was strongly associated with body fat (male:r=0.69, p<0.01; female:r=0.67, p<0.01), and waist circumference (male:r=0.65, p<0.01; female:r=0.64, p<0.01). The correlations between log.leptin and some cardiovascular risk factors were weakly positive. None of the association between log.leptin and nutrient intakes were significant. In a multiple regression model, body fat, gender, and waist circumference were found to be significant independent determinants of leptin concentration.

Conclusion : These results show that female adolescents have higher leptin levels compared to male adolescents, independent of the concomitant variation in total body fat mass. Although leptin concentration did not have direct association with intakes, there was significant correlations with obesity and several cardiovascualr risk factors in Korean adolescents.
초록
연구배경 : 청소년 시기에 비만할 경우 비만과 관련되는 만성 질환의 유병률과 그로 인한 사망률이 증가하게된다. 지방 조직에서 분비되는 렙틴은 체중을 조절하는 단백질로, 중추 신경에 작용하여 식욕을 억제하고 에너지 소비를 증가시켜 체중을 줄이는 역할을 한다. 우리 나라는 최근 식생활이 서구화됨에 따라 청소년 비만이 증가하고 있다. 이에 본 연구에서는 청소년을 대상으로 렙틴과 여러 가지 비만 지수, 심혈관 위험인자, 영양섭취 상태사이에 관련성을 알아보고자 본 연구를 수행하였다.

방법 : 경기도 구리 지역 일부 중.고등학생들 중 68명의 비만한 청소년 (남자 28명, 여자 40명)과 80명의 정상 체중을 가진 청소년(남자40명, 여자40명)을 대상으로 단면적 연구를 시행하였다. 대상 학생들의 신체 계측으로 체중, 신장, 체지방율, 허리둘레, 엉덩이둘레를 측정하였고, 심혈관 위험인자로 혈압, 공복시 혈당, 총콜레스테롤, LDL-콜레스테롤, HDL-콜레스테롤, 중성지방을 측정하였다. RIA법에 의해 혈중 렙틴 농도를 측정하였고, 면접에 의한 24시간 회상법으로 대상 청소년의 영양 섭취 양상을 알아보았다.

결과 : 1) 남.녀간에 연령과 체질량 지수에는 차이가 없었으나, 여자에서 체지방률, 체지방량, 콜레스테롤, LDL-콜레스테롤, 렙틴, 단위 지방량당 렙틴 농도는 남자보다 유의하게 높았고, 남자에서는 여자보다 제지방체중, 복부/둔부둘레비, 혈압, 공복시 혈당, 총에너지 섭취량이 유의하게 높았다. 2) 남.녀 모두에서 비만군에서 체지방량, 제지방체중, 허리둘레, 엉덩이둘레, 복부/둔부둘레비, 혈압, 렙틴 농도가 정상체중군보다 유의하게 높았지만, 영양 섭취 상태 및 단위 지방량당 렙틴 농도는 남.녀 모두 양 군 사이에 유의한 차이를 보이지 않았다. 3) 혈중 렙틴 농도는 체질량지수, 체지방률, 제지방량, 허리둘레와 높은 상관성을 보였고, 심혈관 위험인자와는 중등도의 상관성을 나타내었으며, 영양 섭취 상태와는 유의한 상관성이 나타나지 않았다. 4) 혈중 렙틴 농도에 유의한 영향을 주는 요인으로는 체지방률, 성별, 허리둘레로 나타났다.

결론 : 렙틴 농도는 같은 연령층의 여자 청소년에서 남자 청소년보다 2배 이상 높았고, 남 녀 모두 비만군에서 정상체중군보다 유의하게 높았다. 혈중 렙틴 농도는 체지방율, 성별의 영향을 받으며, 렙틴 농도가 청소년에서 영양 섭취 상태와 유의한 상관성을 나타내지는 않았지만 여러 가지 비만 지수들, 일부 심혈관 위험인자들과는 유의한 상관성을 보였다.


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