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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 1999;20(6):798-803.
Published online June 1, 1999.
Current status of nutritional screening in periodic health examination.
Jae Heon Kang
Department of Family Medicine, Inje University Medical College, Korea.
종합건강진단에서 영양평가의 현황
강재헌
Abstract
Background
: Dietary intervention is important in the prevention and treatment of chronic degenerative diseases, such as diabetes mellitus, hyperlipidemia, obesity, fatty liver, cerebrovascular accident, hypertension. To contribute to the improvement of periodic health examination, we investigated the current status of nutritional screening.

Methods : We gathered information about nutritional screening and education by review of questionnaires and telephone interview with physicians and dieticians in 20 university hospitals.

Results : Nutritional screening and education was not being done in 11 out of 20 hospitals. It was done only to those who were need of in 3 hospitals. In one hospital, brief nutritional screening was carried out to all and nutritional education only to those who were in need of it. In the rest of the hospitals, nutritional screening and education was done to all.

Conclusion : Nutritional screening and education was sufficient for primary and secondary preven-tion in olny a few hospitals. Joint development of nutritional screening tools and educational materials is needed.
초록
연구배경 : 우리나라에서 유병률이 지속적으로 증가하고 있는 당뇨병, 고지혈증, 비만, 지방간, 뇌졸중, 고혈압 등 대부분의 만성 퇴행성 질환들은 그 예방 및 치료에 있어서 식사요법이 차지하는 비중이 매우 높다. 이에 3차병원의 종합건강진단에서 영양평가의 현황을 파악하여 건강진단의 질적 개선을 위한 기초자료로 삼고자 본 연구를 실시하였다.

방법 : 서울 소재 20개 대학병원을 대상으로 각 병원의 종합건강진단을 담당하고 있는 판정의사와 영양사에 대한 전화면담과 설문지 분석을 통해 종합건강진단에서의 영양평가 및 상담의 현황에 대해 조사를 실시하였다.

결과 : 총 20개 병원 중에서 11개 병원이 영양평가와 영양상담을 모두 하고 있지 않았다. 나머지 9개 병원은 영양평가와 영양상담을 둘 다 실시하고 있었는데, 이 중 3개 병원은 영양평가와 상담이 필요한 질환이 있거나 영양상담을 원하는 사람에게만 영양평가와 상담을 실시하고 있었고, 1개 병원에서는 간략한 식습관 설문지로 영양평가 후 유질환자나 원하는 사람에게만 영양평가와 상담을 하고 있었으며, 나머지 5개 병원에서는 영양평가와 영양삼당을 모든 수진자에게 실시하고 있었다.

결론 : 종합건강진단에서 1차 및 2차 예방에 적합한 영양평가 및 상담을 실시하고 있는 병원은 소수이고, 이를 개선하기 위해서는 영양평가 및 교육 도구의 공동 개발과 전담 영양사 확보가 필수적이다.


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