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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 1994;15(6):353-362.
Published online June 1, 1994.
Diet and Eating Behavior in Obese patients.
Hye Soon Park, Mee Young Kim, Soon Whan Lee, Eun Soo Shin
비만환자의 영양 섭취 및 식이행동 양상
박혜순, 김미영, 이순환, 신은수
Abstract
Background
: Obesity is closely related to several diseases such as diabetes mellitus, hypertension, hyperlipidemia and coronary artery disease. And it is generally accepted that genetic factros, energy intake and energy expenditure play etiological roles in the development of obesity. The purpose of this study is to investigate the diet and the eating behavior in obese patients.

Methods : From March 1992 to June 1993, we collected the obese patients, who visited to the department of family medicine or obesity clinic in sports medicine center and control group who were matched by age and sex. We investigated the diet and eating behavior by the 3-day diet records and eating behavior questionnaire.

Results : There were 67 male and 88 female patients in obese and control group, respectively. There was no difference in the distribution of age, marital status, jobs, education level, and economic status. The family histories of obesity in obese group were significantly more than those in control group. There was no difference in daily activities between obese and control group. In male daily calorie intake was significantly more in obese group(2550.3±686.3 kcal) than control group(2112.6±489.3 kcal), but in female there was no differcence between obese(1859.0±458.5 kcal) and control group(1816.6±447.2 kcal). In male, protein and carbohydrate intake in obese group were significantly more than those in control group. In female, the amount of simple sugar intake was significantly more than that in control group. The ratios of daily intake of protein, lipid, and carbohydrate were 17 : 22 : 61 in male, and 16 : 21 : 63 in female. The eating behaviors those related to obesity were significantly much more cases in obese group than those in control group.

Conclusion : For the prevention and the care of obese patients, the correction of the eating behavior is very important. Reducing the intake of total energy is recommended for obese male and reducing the intake of simple sugar is recommended for obese female.
초록
연구배경 : 비만증은 당뇨병, 고혈압, 고지혈증, 동맥경화와 같은 여러 대사 질환과 밀접한 관계가 있으며 이러한 비만을 일으키는 데에는 유전적인 요인과 더불어 환경적인 요인도 중요하다고 알려져 있다. 이에 비만 환자에서의 영양섭취와 식이 행동 양상이 어떤지를 살펴보아 비만의 예방 및 관리에 이용하고자 본 연구를 실시하였다.

방법 : 1992년 3월부터 1993년 6월까지 서울중앙병원 가정의학과 외래 및 운동의학 센터의 비만클리닉을 방문한 155명의 비만 환자와 그와 성별, 연령이 유사한 대조군 155명을 대상으로 하였다. 식이 섭취 양상은 3일간의 식사 기록을 이용하였으며 식이 행동 조사는 비만과 관련된 식이행동 설문지를 통하여 알아보았다. 영양섭취는 식품성분표를 이용한 영양 분석 프로그램에 의해 시행하였다.

결과 : 비만군과 대조군은 각각 남자 67명, 여자 88명이었고 비만군과 대조군 사이에 연령, 결혼여부, 직업, 교육 및 경제수준 등은 유의한 차이가 없었다. 표준 체중 1kg당 1일 평균 에너지 소비량은 남녀 모두 비만군과 대조군 사이에 유의한 차이가 없었다. 비만의 가족력은 남녀 모두 비만군에서 대조군보다 유의하게 많았다. 1일 열량 섭취량이 남자의 경우 비만군에서 2550.3±686.3kcal로 대조군의 2112.6±489.3Kcal에 비해 유의하게 많았고 여자에서는 양 군간에 유의한 차이가 없었다. 주요 영양소별 섭취량은 남자의 경우 비만군에서 단백질과 탄수화물 섭취량이 대조군보다 유의하게 많았고 지방 섭취량은 비만군에서 많았으나 유의한 차이는 없었다. 여자에서는 비만군과 대조군 사이에 단백질, 탄수화물, 지방 섭취량의 유의한 차이가 없었다. 단순당의 섭취량은 남자에서는 비만군과 대조군에서 차이가 없었으나 여자에서는 비만군에서 7.8±7.8gm/day로 대조군의 3.6±4.2gm/day보다 유의하게 많았다. 섬유질의 섭취량은 남녀 모두 비만군과 대조군사이에 유의한 차이가 없었다. 1일 섭취하는 단백질, 지방, 탄수화물의 열량비는 남녀 모두 비만군과 대조군 사이에 유의한 차이가 없었다. 식이 행동 중 '먹고 싶은 충동을 참기가 어렵다', '일할 때나 잠자리에서 자주 먹는다', '먹는 속도가 남보다 빠르다', '배가 불러도 담겨진 음식을 다 먹는다', '기름진 음식을 즐겨 먹는다', '조리할 때 음식을 먹고 남길 정도로 많이 만든다'는 등의 식이 행동을 나타낸 경우가 비만군에서 유의하게 많았다.

결론 : 비만의 예방 및 관리에 있어서 비만과 관련된 식이 행동의 교정이 필요하며 남자는 총 열량 섭취량을 줄이고 여자는 단순당의 섭취를 줄이는 등의 영양 교육을 하는 것이 필요하다.


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