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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 1995;16(9):630-636.
Published online September 1, 1995.
A survey on the amount and sources of cholesterol intake in the comprehensive health-checkup attendees.
Hye Soon Park, Eun Soo Shin, Dug Nim Han, Joo Sang Jo, Yean Koung Hong
종합 검진 수진자에서의 콜레스테롤 섭취량과 섭위 급원에 대한 조사
박혜순, 신은수, 한덕임, 조주상, 홍은경
연세대학교의과대학 가정의학교실
Abstract
Background
: The hypercholesterolemic patients have increased recently in Korea due to the westernized pattern of diet. The saturated fatty acid and cholesterol in the food are important factors that elevate cholesterol in serum. But the assessment of amount of intake is insufficent. We investigated the amount and source of cholesterol intake.

Methods : We gathered case groups among persons who had taken medical examination from June 1992 to September 1992 at the Asan medical Center. In our study, we used the Food Frequency Questionare to get quantitative estimates of dietary cholesterol intake. The amount of cholesterol intakes were calculated by the nutrient analysis program used to the standard nutrient composition for each food.

Results : The estimated mean intakes of cholesterol is 295±241mg/day in all sujects, 332±255mg/day in male, and 242±212mg/day in female, This survey show that the main sources of cholesterol intake in male are Chicken's egg(16.8%), Common squid(14.4%), Meat for Gug(13.3%), Bulgogi, Loin, Ribs, Stakes(10.4%), Korigome-Tang, Seolnong-Tang(8.0%), and Seonji-Gug(13.3%), Bosin-Tang(7.4%) in order, and those in female are Chicken's egg(21%), Common squid(17.3%), Meat for Gug(15.5%), Bulgogi, Loin, Ribs, Stakes(7.5%), Korigome-Tang, Seolnong-Tang(5.8%), ordinary liquid milk(6.7%), and Hair tail, Mackerel, pacific cod, Alaska pollack, Spanish mackerel(3.9%) in order

Conclusion : Recently, the isease associated with atherosclerosis in Korea in increased with the change of diet pattern. We hope that this survey will be used for the effective diet intervention program in gyperlipidemic patients.
초록
연구배경 : 최근 우리 나라도 식생활의 서구화로 인하여 고지혈증 환자들이 증가하고 있다. 혈중 콜레스테롤을 상승시킬 수 있는 식이 요인으로는 포화지방산과 콜레스테롤을 들 수 있는데 일반인들이 이들을 얼마나, 또한 어느 식품에서 이를 섭취하고 있는지에 관한 조사는 미비한 실정이다. 이에 저자는 고지혈증 환자의 식이 섭취 분석과 환자 교육에 대한 기초 자료를 마련하고자 본 연구를 실시하였다.

방법 : 1992년 6월부터 1992년 9월까지 서울중앙병원 종합건강진단센터를 방문한 수진자를 대상으로 하였다. 계절별로 콜레스테롤을 함유한 식품 섭취에 변화가 있는 점을 고려하여 지난 1년간의 섭취 양상을 반영하는 식사 섭취 빈도법을 사용하였다. 콜레스테롤을 함유한 식품 목록으로 작성된 설문지를 이용하였으며 섭취 분석은 식품 성분표를 이용한 영양 분석 프로그램에 의해 시행되었다.

결과 : 불충분하게 기록된 설문지를 제외시키고 978명의 설문지를 분석하였다. 남자 550명 여자 428명 이었고 평균 연령은 남자 45.0세 여자 44.3세 이었다. 일일 평균 콜레스테롤 섭취량은 대상 전체에서는 295±241mg/일 이었고 남자는 332±255mg/일, 여자는 242±212mg/일 이었다. 섭취 급원으로는 남자에서 ① 계란(16.8%), ② 오징어(14.4%), ③ 국이나 찌게용 고기(13.4%), ④ 불고기, 등심, 갈비, 스테이크(10.4%), ⑤ 꼬리곰탕, 설렁탕(8.0%), ⑥ 선지국, 보신탕(7.4%), ⑦ 간, 곱창, 내장류 순 이었고 여자에서는 ① 계란(21%), ② 오징어(17.3%), ③ 국이나 찌게용 고기(15.5%), ④ 불고기, 등심, 갈비, 스테이크(7.5%), ⑤ 꼬리곰탕, 설렁탕(5.8%), ⑥ 우유(6.7%), ⑦ 갈치, 고등어, 삼치,이면수 명태, 대구(3.9%)순으로 나타났다.

결론 : 우리 나라에서도 일부 계층에서는 콜레스테롤 섭취량이 많고 점차 고지혈증 및 그와 관련된 질환이 늘어나고 있으므로 이러한 조사를 바탕으로 우리 나라 실정에 합당한 환자 교육 지침이 마련 되어져야 하겠다.


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